Drukuj

Wysłodki buraczane są pozostałością w procesie powstawania cukru - powstają na skutek rozdrobnienia buraków cukrowych. Wysłodki buraczane zawierają około 90% wody. Ze względu na jej dokładną ilość, wysłodki dzieli się na mokre, prasowane i suszone. Poszczególne ich rodzaje mogą być bezpośrednio podawane zwierzętom na stół paszowy, mogą̨ stanowić dodatek do paszy oraz stanowić część mieszanki treściwej podawanej np. krowom mlecznym.

Wysłodki buraczane brykietowane melasowane

Wysłodki brykietowane z dodatkiem melasy są alternatywą dla mokrych. Melasa stanowi źródło energii dla bakterii bytujących w żwaczu. Poprawia to w znacznym stopniu bilans białkowy. Co więcej, melasa poprawia walory smakowe paszy co sprawia, że zwierzęta chętnie ją pobierają. Wysłodki brykietowane to komponent o wysokiej energetyczności, doskonały w żywieniu m.in. krów mlecznych

Korzyści płynące z zastosowania wysłodków buraczanych w żywieniu zwierząt

Wysłodki buraczane stanowią doskonałe źródło węglowodanów strukturalnych, potrzebnych w prawidłowym żywieniu zwierząt hodowlanych. Wysłodki buraczane są bardzo dobrym komponentem dawek pokarmowych dla krów mlecznych, niezależnie od ich wydajności mlecznej. Odpowiednio przygotowana pasza z wysłodków buraczanych to doskonałe źródło białka, składników mineralnych, energetycznych oraz witamin.

Zmniejszenie ilości zbóż na rzecz wysłodków suchych w mieszance treściwej, może obniżyć ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza u krów. Ponadto, dawka pokarmowa z udziałem wysłodków prasowanych wpływa korzystnie na obniżenie poziomu mocznika w mleku. Inna zaletą wysłodków (głównie tych suchych) jest ich dobre przechowywanie, całoroczna dostępność oraz łatwe przygotowanie paszy na bazie komponentu.

Komponenty pasz w ofercie ZIARN-POL

ZIARN-POL Sp. z o.o. posiada w swojej ofercie komponenty paszowe dla wszystkich zwierząt hodowlanych w różnych grupach wiekowych. Poza wysłodkami buraczanymi, oferujemy między innymi otręby pszenne i śruty. Wszystkie oferowane komponenty są treściwe i wzbogacone o wartości odżywcze, a przede wszystkim zapewniające zdrowy rozwój i szybki wzrost bydła.