Standard GMP+ opracowany został w 1992 roku przez holenderską organizację Product Board Animal Feed (PDV), czyli Komitet ds. Karmy dla Zwierząt. Określiła ona wymagania jakościowe i dotyczące bezpieczeństwa pasz, stawiane producentom, przetwórcom, handlowcom oraz organizacjom transportowym uczestniczącym w łańcuchu żywnościowym. GMP+2006 jest niczym innym jak systemem stawiającym wymagania dla zapewnienia bezpieczeństwa karmy dla zwierząt.
GMP+ jest standardem przeznaczonym dla organizacji, które stawiają główny nacisk na jakość oraz bezpieczeństwo. Mówimy tutaj nie tylko o bezpieczeństwie pasz, ale również o bezpieczeństwie żywności, którą spożywamy. Musimy uświadomić sobie bowiem, że pasza bardzo istotnie wpływa na jakość mięsa i innych surowców pochodzenia zwierzęcego, czyli jest pośrednim elementem naszego pożywienia. Dlatego tak istotne jest zachowanie perfekcyjnego poziomu zabezpieczeń przed wszelkimi możliwymi zagrożeniami po to, aby uchronić siebie samych i swoich klientów przed negatywnymi skutkami spożywania niskiej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wdrożenie i certyfikacja systemu GMP+ to:
-
gwarancja stosowania przez daną organizację dobrych praktyk;
pewność konsumenta, że organizacja podjęła wszelkie możliwe starania, aby nie dopuścić do wystąpienia zagrożeń;
poświadczenie bardzo wysokiej jakości oraz bezpieczeństwa danego produktu paszowego oraz
sprawna komunikacja w całym obszarze łańcucha żywnościowego, zgodna z określonymi standardami oraz dająca możliwość śledzenia i identyfikowania każdego elementu składowego produktu paszowego.
Aktualny certyfikat GMP+ dla elewatora w Górchach --> tutaj
Aktualny certyfikat GMP+ dla elewatora w Dąbrówce--> tutaj
źródło: http://www.iso.org.pl